fbpx
18.5 C
Reșița
vineri, 17 mai 24

Problemă de mediu în județul Caraș-Severin! Apa de la Lupac, poluată cu levigat!

Problemă de mediu în județul Caraș-Severin, unde în urma ploilor abundente din ultima perioadă, pânza freatică din zona localității Lupac a fost poluată cu levigat provenit de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. La finalul săptămânii trecute, operatorul centrului a fost amendat cu 35.000 de lei de către Administrația Bazinală de Apă Banat. S-a găsit și o soluție pentru stoparea poluării, iar problema părea rezolvată. Însă doar pentru moment, astăzi constatându-se că poluarea persistă, iar pentru moment nu se cunosc exact cauzele.

„În ultimele luni a tot plouat. Din păcate, cantitățile de apă au fost extrem de mari și nu le-am mai putut gestiona. Joi, toate bazinele în care preluăm noi apa de ploaie și levigatul, au dat în supra plin și s-au dus în Lupac. Cu ajutorul celor de la Apele Române, am identificat un bazin în care să preluăm surplusul acesta și s-a oprit scurgerea. Dar, astăzi am constatat o problemă mult mai gravă, în sensul că apa este tot contaminată și am găsit și cauza: sub celula de depozitare, undeva la 300 de metri în aval, am găsit un izvor pe unde iese levigat.

Va trebui să găsim cauza, pentru că se va repeta. Noi suntem la ora actuală cu deponeul, cu celula, la cota zero. În sensul că am acoperit gaura. Noi o să începem să ne ridicăm cu gunoiul. O să venim la 15 metri înălțime. Dacă nu luăm măsuri, în continuu va curge”, a precizat Remus Marta, reprezentantul SC Girexim Universal (operatorul de salubritate care gestionează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor), chemat astăzi în fața Consiliului Județean Caraș-Severin de către Romeo Dunca, pentru a explica ce se întâmplă la Lupac.

Președintele forului județean a precizat că a trimis și angajații Aquacaraș să ia probe de apă, fiind constatate depăși foarte mari la concentrațiile de metale. O posibilă cauză a poluării, în opinia lui Dunca, ar putea fi spargerea membranei celulei de depozitare a deșeurilor.

Romeo Dunca

„Sunt două lucruri diferite acolo: situația accidentală dată de reversarea bazinului de levigat, care este controlabilă și existența acestui izvor, care clar colectează apa uzată de undeva de sub celulă. Acolo fie e spartă membrana, fie s-a întâmplat altceva.

Am trimis pe cei de la Aquacaraș să ia o probă de apă să vedem despre ce este vorba. A venit rezultatul, există depășiri la mangan, depășiri foarte mari la fier. Restul analizelor vor fi furnizate în cursul zilei de azi, dar, clar, sunt niște depășiri foarte mari de metale”, a mai precizat Romeo Dunca.

Situația de la Lupac este monitorizată și de Prefectura Caraș-Severin, subprefectul Cristian Gâfu declarând că prima măsură luată a fost limitarea consumului de apă de către locuitorii din zonă.

Cristian Gâfu

„Cel mai important pentru mine este faptul că până acum nu avem nicio persoană care să fi reclamat că s-a îmbolnăvit sau se simte rău pentru că a consumat apă. Nu există probleme nici cu animale care ar fi putut bea apă contaminată. Fiecare fântână este cercetată.

Am dispus să fie amplasate niște avertizări la intrarea și ieșirea din comună, precum și în zonele cele mai populate, cu privire la faptul că apa din comună este poluată, pentru că pot să vină și oameni care se află în tranzit și care să nu știe ce se întâmplă. Așteptăm și rezultatul tuturor analizelor. Se vede ochiometric că apa este poluată, dar să vedem ce fel de poluare este și gradul de poluare, pentru că înlăturarea cauzelor este un aspect. Al doilea aspect, în funcție de poluare, poate că fântânile în care s-a acumulat această apă trebuie curățate printr-un anumite procedeu.

Am discutat și cu reprezentații CJ, trebuie să găsim cauza și să o înlăturăm. Cei de la Girexim spun că s-ar putea să fie o membrană fisurată, se fac cercetări acum”, a mai adăugat subprefectul județului Caraș-Severin.

 

Karina TINCUL

7 COMENTARII

  1. „Sunt două lucruri diferite acolo: situația accidentală dată de reversarea bazinului de levigat, care este controlabilă și existența acestui izvor …”, a mai precizat Romeo Dunca.

    Reversarea versului sau inversarea bazinului-izvor?
    Întreb pentru un prieten …

  2. Lucrări făcute de mântuială. Interesant e că nu se face public numele constructorului.

    În rest, au venit mai-marii județului și au rezolvat problema: au amplasat două table cu mesajul „apa este poluată” și au cerut localnicilor să nu mai bea apă. Dar ce să bea ? Bere ?

    Și ne mai mirăm de ce Carașul e la coadă în topul județelor. Cu așa conducători, nici nu te poți aștepta la altceva.

  3. Nui nici o situatie accidentala acolo este o groapă plină cu deseuri menajere si chimici care nau fost selectate de catre angajati pe banda a fost direct basculat in groapa masinile vin noaptea si descarca dimineața nivelează cu buldozer paznici dau drumul la poampe noapte intre 2 si 5 dimineața sa traga apa din groapa de jumatate de an se lucreaza asa toți sefi stiu care este situatia acolo nau luat nici o masură ce se va intampla pe viitor domni de la garda de mediu de la apele romane nau luat nici o masura trebuie să facem sesizare in alta parte poate se trezesc dansi

  4. Cei din Consiliul județean știu aspectele referitoare la faptul că la CMID Lupac se aduc deșeuri menajere din tot județul (de la operatorii economici care produc deșeuri) de ani de zile….și sunt depozitate în rampă (nu la secția de sortare….și nu mă refer la zona unde se tot strica acel ciur)….și sunt împinse cu buldozerele….apoi…acoperite cu pământ! De unde rezidă….LEVIGATUL! Și cei de la Mediu știu lucrul acesta. Până și dl Dunca enunța o „altă cauză”….Dl Remus Marta știe cel mai bine…cum și unde sunt „depozitate” deșeurile menajere….Cei mai multi dintre oameni nu sunt conștienți cât de rău ne facem unul altuia și pământului totodată…pânză freatică….aer…floră/faună…aer (circulația apei în natură)! Spun în cunoștință de cauză…am lucrat în domeniu și „Copile, nu te poți pune cu EI, că te vor face praf!”…vorbele unui tânăr (fost șef ABA Mureș) „decapitat” la ordin politic….găsiți pe Youtube….documentar realizat de către Recorder!
    Informații succinte despre impactul acestuia asupra vieții:

    Levigatul este un lichid care este generat ca urmare a percolării apei prin materialele reziduale din depozitele de gunoi.

    Este o substanță foarte toxică care poate provoca daune grave mediului și sănătății umane dacă nu este tratată corespunzător.

    Depozitele de deșeuri sunt concepute pentru depozitarea acestora, dar, din păcate nu toate sunt impermeabilizate. Când apa aunge într-o groapă de gunoi, începe să se infiltreze printre deșeuri și, o dată cu trecerea printre acestea se trasformă in levigat, ajungând în partea inferioară a depozitului.

    Lichidul rezultat este cunoscut sub numele de levigat. Levigatul este de obicei colectat și tratat pentru a elimina cât mai mulți contaminanți posibil înainte de a fi eliberat în mediu ca apă curată.

    Chiar și cu tratare, levigatul poate avea impact negativ asupra mediului. De exemplu, poate contamina apele subterane și de suprafață, care pot dăuna apoi plantelor și animalelor din ecosistemul înconjurător. Levigatul poate crea, de asemenea, mirosuri neplăcute, atrage dăunători și insecte și poate contribui la formarea gazelor cu efect de seră.

    Unul dintre cele mai semnificative efecte asupra mediului ale levigatului este efectul acestuia asupra calității apei. Levigatul poate conține o serie de poluanți, inclusiv metale grele, compuși organici și agenți patogeni. Acești poluanți se pot scurge în sursele de apă din apropiere, contaminându-le și făcându-le cel puțin nesigure pentru consumul uman.

    Levigatul, responsabil și de schimbările climatice

    Un alt impact asupra mediului al levigatului este contribuția acestuia la schimbările climatice. Gropile de gunoi sunt o sursă semnificativă de metan, un gaz cu efect de seră puternic care este de aproape 25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Pe măsură ce deșeurile se descompun într-o groapă de gunoi, produc metan, care, necaptat, se va elibera în atmosferă. Levigatul poate contribui la producerea de metan, oferind o sursă de materie organică pentru ca bacteriile să se descompună.

    În concluzie, levigatul este o substanță toxică care are efecte negative severe asupra mediului. Se găsește de obicei în gropile de gunoi și poate conține o serie de poluanți care contaminează sursele de apă și contribuie la schimbările climatice.

    • Popa, pentru că nu (mai) transportă deșeuri la Oradea, pe banii reșițenilor.
      Dunca pentru că nu (mai) oferă TIR-uri specializate, prin intermediari, celuilalt.
      Au alte interese acum, mai presus de Lupac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei