fbpx
13.5 C
Reșița
marți, 14 mai 24

S-a găsit leacul pentru boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza de demență, termen general folosit pentru pierderea memoriei și a altor capacități cognitive, care devine suficient de severă pentru a afecta semnificativ activitățile cotidiene, scăzând abilitatea persoanei de a funcționa independent. Boala Alzheimer este cauza a aproximativ 60-80% dintre cazurile de demență.

Alzheimer nu reprezintă o componentă normală a înaintării în vârstă, însă vârsta înaintată este cel mai cunoscut factor de risc pentru dezvoltarea bolii, majoritatea persoanelor cu boala Alzheimer având peste 65 de ani.

Un grup de consilieri experţi ai Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din SUA a convenit recent, în unanimitate, că un studiu în fază avansată a medicamentului Leqembi pentru Alzheimer a confirmat beneficiile tratamentului pentru cei aflaţi într-un stadiu incipient al bolii, deschizând calea pentru aprobarea definitivă în SUA. Această aprobare ar face ca Leqembi să fie primul medicament care modifică boala care să fie aprobat de autorităţile de reglementare.

Tratamentele actuale tratează doar simptomele, dar nu schimbă cursul bolii. Medicamentul a încetinit declinul cognitiv cu 27% la pacienții cu Alzheimer timpuriu, dar a fost asociat și cu unele efecte secundare grave pentru unii pacienți, inclusiv umflarea creierului și sângerarea sau micro hemoragiile.

„Cred că beneficiul versus risc este benefic, acceptabil și în concordanță cu această clasă de terapii, mai ales având în vedere povara bolii și natura progresivă a bolii”, a spus un membru al grupului, dr. Tanya Simuni. „Pe ansamblu, a demonstrat în mod clar că acesta este un tratament eficient în populație, așa cum a fost definit”, a spus dr. Robert Alexander, președinte al comisiei și expert în Alzheimer.

Este un prim mare pas spre tratarea acestei boli care transformă omul în legumă. Boala Alzheimer poate afecta o serie de aspecte ale vieții de zi cu zi. În stadii tardive, pacienții își pot pierde capacitatea de a înghiți și de a mânca, de a merge, nu-și mai recunosc familia și prietenii, nu mai reușesc să-și controleze urinarea și defecația.

 

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei